Er bestaat een plantje waaruit natuurlijke zoetstoffen gewonnen kunnen worden. Dit plantje heet stevia en sinds december 2011 mag stevia-zoetstof als ingrediënt in bepaalde voedingsmiddelen gebruikt worden. Vooral de mensen die bezig zijn met afvallen zijn hier erg blij mee.

Stevia en de onduidelijkheden

Stevia lijkt een volmaakt product, maar er zijn nog altijd onduidelijkheden en vragen rondom deze calorievrije en natuurlijke zoetstof. Waar smaakt het naar? Is stevia wel veilig? In welke mate mag je stevia nuttigen? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten rondom stevia-zoetstof toegelicht..

1.     De smaak van stevia?
De smaak van stevia is ongeveer 200 á 300 keer zoeter dan die van suiker. Het verschil is dat suiker direct een zoete sensatie veroorzaakt, stevia doet hier wat langer over. Als je meer suiker in je thee doet word je thee een stuk zoeter. Bij stevia werkt dit niet zo, als je daar teveel van gebruikt  kan er een vooral bittere bijsmaak ontstaan.

2.     Is stevia veilig of gevaarlijk?
Door de ‘European Food Safety Authority' (EFSA) is stevia goedgekeurd en wettelijk gezien veilig voor menselijke consumptie. Dit wil nog niet zeggen dat het volledig ongevaarlijk is. Een groot deel van alle voedingsmiddelen hebben toxische eigenschappen als je er te veel van binnenkrijgt.

3.     Hoeveel stevia mag je gebruiken?
Door de EFSA is de aanvaardbare dagelijkse inname voor stevia op 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag vastgesteld. Stel je bent 70 kilo, dit zal betekenen dat je per dag 280 milligram stevia mag gebruiken. Dit is dan eigenlijk best weinig.

Terug