Van de term ‘emotie eten’ heb je vast al eens eerder gehoord en waarschijnlijk maak je jezelf er regelmatig ook schuldig aan. Emotie eten is het fenomeen waarbij we naar eten grijpen om onszelf te troosten. Voor mensen die willen afvallen vaak een serieus probleem. Je eet niet omdat je honger hebt, maar omdat je jezelf even een goed gevoel wil geven. Bijvoorbeeld na een rottige dag op je werk. Emotie eters eten vaak na teleurstellingen, uit verveling, uit verdriet, eenzaamheid of juist uit geluk. Bij emotie eten nuttig je vaak ongezonde dingen. Dingen die je al in de kast hebt liggen en direct te nuttigen zijn. Denk bijvoorbeeld aan koek, snoep of andere ongezonde dingen.
Om ervoor te zorgen dat je slechte dingen eet, is het beter om geen ongezonde producten in huis te halen. Wanneer er een mars in je kast ligt, is het moeilijk om de verleiding te weerstaan. Vervang alle ongezonde producten voor fruit. Wanneer je trek hebt in zoetigheid, is dit vaak een teken van emotie eten.
Sla geen maaltijden over! Het heeft geen zin om je ontbijt over te slaan als je vervolgens de la met koekjes plundert. Om te voorkomen dat je in de verleiding komt, is het verstandig om geen maaltijd over te slaan. Zo voorkom je dat je trekt krijgt en dit voorkomt dat je naar ‘makkelijk’ (en doorgaans ongezond) voedsel grijpt.
Het lijkt zo onschuldig. Slechts een handjevol pepernoten en een snack na het lunchen. Maar al met al krijg je heel wat ongezonde dingen binnen. Om grip te krijgen op je eetpatroon, raden we je aan om een eetdagboek bij te houden. Schrijf per dag op wat je eet en evalueer dit aan het eind van het dag. Zo zal het je veel sneller opvallen dat je stiekem toch nog heel wat chocola naar binnen werkt. Ben je op zoek naar meer tips? Bekijk healthy food moments!