Als het om afvallen gaat, willen we allemaal het liefst zo veel mogelijk kilo’s kwijtraken in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Dat lijkt ook een aantrekkelijke methode, aangezien je dan snel resultaat boekt. Wanneer je snel gewicht wilt verliezen, kun je kiezen voor het volgen van een zogenaamd crash dieet. Deze dieetvorm is dan ook geënt op het verliezen van veel gewicht in een korte periode. Meestal duurt een dergelijk dieet hooguit een week. Echter, er kleven ook nadelen aan het volgen van een crash dieet. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van zulk een korte termijn-dieet.
Zoals gezegd is het doel van een crash dieet om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Dit houdt in dat je beduidend minder calorieën tot je neemt dan waaraan je lichaam behoefte heeft. Hierdoor ontstaat er een negatieve energiebalans. De gemiddelde man en vrouw verbruiken respectievelijk 2.000 en 2.500 kcal per dag. De voorgeschreven hoeveelheid calorieën bij een crash dieet gaat uit van minimaal een halvering van wat je lichaam eigenlijk nodig heeft. Sterker nog, de meeste crashdiëten zitten hier nog beduidend onder. Dat houdt in dat je in enkele dagen tot een week je eetpatroon drastisch verandert en je houdt aan een strikt regime van zeer weinig calorieën.
Wanneer je een dergelijk dieet volgt, zal je lichaam zoeken naar andere manieren om aan energie te komen. Dit betekent dat vetreserves worden aangesproken, maar ook lichaamsvocht een spiermassa. Door de beperkte hoeveelheid energie die je lichaam binnenkrijgt, zal het op een ‘spaarstand’ gaan staan. Dit betekent dat er zo efficiënt mogelijk met de energie wordt omgegaan. Je lichaam zal extra zuinig omgaan met de energie om zo te kunnen ‘overleven’.
Een van de bekende bijeffecten van een crash dieet is het jojo-effect. Zoals vermeld zal je lichaam in een zuinige spaarstand gaan wanneer je een drastisch dieet gaat volgen. Er is immers een tekort aan energie en dat betekent dat er extra zuinig met energie dient te worden omgegaan. Wanneer het crash dieet voltooid is, staat het lichaam daarna nog een tijdlang in deze modus. Wanneer je na het dieet terugkeert naar je oude eetpatroon, zal je lichaam de extra calorieën eerder opslaan als vet. Je lichaam heeft immers geleerd dat er weer schaarse tijden kunnen aanbreken.
En dan ligt het jojo-effect op de loer. De kilo’s die je was kwijtgeraakt tijdens het dieet zullen er snel weer bijkomen. Sterker nog, er bestaat een gerede kans dat je zwaarder gaat worden dan voordat je begon aan het dieet. Wanneer je hierdoor geneigd bent wederom te gaan ‘crashen’, krijg je te maken met enorme schommelingen in je lichaamsgewicht. Dit is ongunstig en zal je niet helpen om blijvend af te vallen. Integendeel.
Helaas heeft het crash dieet meer nadelen dan voordelen. Hieronder zetten we deze even kort op een rij.
Als je een dergelijk dieet strikt volgt, zul je ontegenzeggelijk in korte tijd gewicht verliezen. Wil je er goed uitzien op je trouwdag of gewoon snel resultaat boeken, kan dat met dit dieet.
Zoals reeds vermeld bestaat er grote kans op het jojo-effect. Dit is ongunstig en brengt je uiteindelijk geen stap verder. Je moet immers steeds weer opnieuw beginnen met afvallen. Daarnaast krijg je veelal niet alle essentiële voedingsstoffen binnen bij een dergelijk dieet, simpelweg omdat er ontzettend weinig op het menu staat. Zeker wanneer je vaker een crash dieet volgt, kan je lichaam te maken krijgen met tekorten van belangrijke vitamines en mineralen. Ook heeft een crash dieet een flinke impact op je lichamelijke en geestelijk welzijn. Je hebt weinig energie, kan last krijgen van hoofdpijn en er behoorlijk chagrijnig van worden. Je kampt immers tijdens het dieet voortdurend met een hongergevoel.
Wanneer je gezond bent en op korte termijn snel behoorlijk wat kilo’s gewicht wilt kwijtraken met crash dieet, is een crash dieet een optie. Houd wel in acht dat je zo’n dieet niet te vaak moet volgen. Echter, de nadelen zijn niet te miskennen en wanneer je blijvend wenst af te vallen, kun je beter kiezen voor een geleidelijke methode. Dit is gezonder en het eindresultaat zal langer standhouden, zo niet de rest van je leven. Blijvend een lager gewicht houden is immers een kwestie een nieuwe lifestyle aanmeten.
Terug