Goede maaltijd voor je hart

Goede maaltijd voor je hart

De perfecte maaltijd voor de hartgezondheid bestaat uit vis, ten minste twee soorten groente en wat zilvervliesrijst. Dit levert veel eiwit, antioxidanten, B-vitaminen, calcium, zink en magnesium.

Blaasontsteking

Blaasontsteking

Drink ter verlichting van blaasontsteking ten minste drie glazen ongezoet cranberrysap per dag tot de symptomen verdwijnen. Cranberrysap is zeer basisch en herstelt de zuurgraad van de ontstoken blaas. Blijf daarna als voorzorg en extra ondersteuning 1 glas van dit sap per dag drinken.

Groene thee en kerrie voor een lang leven!!!

Groene thee en kerrie voor een lang leven!!!

Voor oosterse restaurants is dit goed nieuws. Wetenschappers hebben aangetoond dat groene thee de kans op fatale hartziekten met 25% vermindert en kerrie (curcumin) darmpoliepen vermindert en vaak zelfs geneest.

Groene thee - zeker wanneer je 5 of meer koppen per dag drinkt - vermindert je kans op hart- en vaatziekten zoals hartinfarcten en hersenbloedingen. Drink dus gewoon vanaf NU groene thee en doe kerrie door zoveel mogelijk gerechten. Er bestaan overigens ook capsules met curcumin.

Wist je dat...

Wist je dat...

 • je een opvlieger kunt stoppen met behulp van de een simpele ademhalingstechniek? Adem zes tot zeven keer per minuut diep in door je neus en heel langzaam uit door je mond.
 • als er niet bijtijds adequate maatregelen worden genomen om de toenemende milieuvervuiling met o.a. zware metalen drastisch te beperken, het aantal gevallen van Alzheimer onrustbarend zal toenemen in de komende 15 jaar?
 • het sterftepercentage door herseninfarcten per jaar juist afgenomen is sinds 1998? In dat jaar is men begonnen is met het toevoegen van foliumzuur aan voeding.
 • 85 Procent van de mensen met overgewicht niet toegeeft dat men te dik is?
 • je de kans op de kans op astma aanzienlijk kunt verminderen door het eten van veel groene bladgroenten, wortelen en tomaten?
 • rozijnen bepaalde stoffen bevatten die cariës (tandbederf) helpen voorkomen?
 • onderzoek heeft uitgewezen dat kussen en het gebruiken van hetzelfde bestek cariës veroorzakende bacteriën verspreidt? Dus ouders: let op met het "proeven" van de hapjes waarmee je je kinderen verwent; gebruik schoon bestek!
 • kinderen die teveel televisiekijken of computeren meer kans hebben op concentratiestoornissen, ADHD en overgewicht?
 • mensen die hun hele leven met stokjes (chop sticks) eten, meer kans hebben op artritis van de duimen? Weer eens iets anders dan de inmiddels helaas ingeburgerde SMS-duim...
Merkwaardige wetenswaardigheden uit de badkamer en de keuken

Merkwaardige wetenswaardigheden uit de badkamer en de keuken

 • Tandpasta schijnt prima te werken als zalf bij brandwonden. Misschien niet alle tandpasta, maar in ieder geval die van het merk Colgate. Erg handig als je op reis bent. Nadeel van dergelijke tandpasta is weer, dat er fluoride in zit. Tandpasta's op natuurlijke basis zijn weer beter voor je tanden...
 • Een bizar middel ter behandeling van nagel-of voetschimmel: als je last hebt van schimmelinfectie aan je teennagels, laat je voeten dan 1 tot 2 x per dag weken in Listerine (mondspoeling).
 • En dat is nog niet alles wat dit middeltje kan: als een blaar is opengebroken, desinfecteer die dan met.... Listerine!
 • Heb je last van een zere keel? Neem dan 1/4 kopje azijn en 1/4 kopje honing, meng dit goed door elkaar en neem hiervan zes keer per dag 1 eetlepel. De azijn doodt de bacteriën en de honing verzacht de zere keel.
 • Azijn bij blauwe plekken: neem een wattenschijfje, laat het in witte azijn weken en leg dit dan minstens 1 uur op de blauwe plek. Azijn vermindert de bloeduitstorting en versnelt het helingsproces.
 • Honing tegen steenpuisten en huidinfecties: breng wat honing aan op de aangedane plekken en doe er verband op of plak er een pleister over. Honing doodt de bacteriën.
 • Havermout bij artritispijn: meng 2 kopjes havermout met 1 kopje water. Verwarm het 1 minuut in de magnetron en smeer dit op de aangedane plekken.
 • Spierpijn door griep of wat al te heftig sporten? Doe dan het volgende: doe 1 eetlepel mierikswortel in een kopje olijfolie en meng dit. Laat het 30 minuten staan en gebruik het dan als massageolie. Een massage van je zere spieren met dit goedje geeft direct verlichting!
 • Coca cola tegen roest: het fosforzuur in coca cola is uitermate geschikt voor het verwijderen van roestplekken; het resultaat is verbluffend.
Zuurkool is supergoed

Zuurkool is supergoed

Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Reepjes van die kool worden in een pekeloplossing met azijn of wijn gelegd, waardoor ongewenste bacteriën geen kans krijgen. De groei van melkzuurbacteriën wordt wèl gestimuleerd. Deze melkzuurbacteriën zorgen ervor dat de kool veel lichter verteerbaar wordt (geen "gasvorming" dus), ze stimuleren de darmwerking en verhogen het gehalte aan antioxidanten, vitamine C en B in de kool.

Echt "superfood" dus!

Hardnekkige hoofdpijn? Weg ermee!

Hardnekkige hoofdpijn? Weg ermee!

Het is geen migraine, maar wel een lastige, eenzijdige hoofdpijn. Het klopt niet, maar het zeurt. En dat gevoel begint niet bij de ogen, maar juist in de nek, om vervolgens uit te stralen naar boven. Mensen - met name vrouwen - die kampen met "cervicogene hoofdpijn" hebben vaak ook vage schouder- of armklachten. Niet zo vreemd, want de oorzaak is een gewrichtsstoornis in de bovenste nekwervels. Die wervels bewegen daardoor moeilijk en soms zijn ook de tussenliggende spieren verkrampt. Australische onderzoekers die tweehonderd van deze chronische hoofdpijnlijders een paar jaar lang volgden, ontdekten dat manuele therapie de problemen kan oplossen. Een manueel therapeut kan met soepele bewegingen (mobilisaties) of juist wat krachtiger handgrepen (manipulatie) de gewrichten ten opzichte van elkaar bewegen. Blokkades unnen zo al na enkele behandelingen verholpen zijn. Om te voorkomen dat de klachten terugkomen, moeten oefeningen de houding verbeteren en de spieren soepel en stevig maken.

Eerherstel voor gekookte groenten

Eerherstel voor gekookte groenten

Groenten verliezen door verhitting wat vitamines en mineralen. U kunt dit verlies beperken door de groenten in kleine porties in minimaal water net gaar te maken (stomen, roerbakken of verhitten in de magnetron). Maar verhitten maakt ook zetmeel en vezels beter verteerbaar en breekt gevaarlijke stoffen af (rauwe aardapels zijn giftig en onverteerbaar).

Bovendien worden bèta-caroteen en antioxidanten in felgekleurde groenten als tomaten, paprika's, wortel of boerenkool er beter door opgenomen. We eten bovendien meer van gekookte groenten dan van rauwe, waardoor we meer voedingsstoffen binnenkrijgen. Ideaal: dagelijks een portie rauwkost èn gekookte groenten!

Hypo-allergene appel

Hypo-allergene appel

Bij Albert Heijn liggen ze al in de schappen: Santana-appels!
Na bijna dertig jaar veredelen, is het de Wageningse kweker Bert Meulenbroek gelukt om een appel te kweken die vrijwel resistent is tegen schurft (waardoor hij biologisch geteeld kan worden), twee keer per seizoen een oogst geeft en bovendien hypo-allergeen is: mensen met een appelallergie kunnen er veilig een hap uitnemen! De Santana is prachtig rood en smaakt fris-zoetzuur.

Fruitig nieuws: Fruit eerst!

Fruitig nieuws: Fruit eerst!

Veel dieetgoeroes van de laatste decennia - Montignac, South Beach - adviseren om fruit alleen te eten op de nuchtere maag. Vraagt u zich ook af waarom dat eigenlijk zo belangrijk is? We hebben ons het volgende laten vertellen door de deskundigen: Fruit bestaat uit vocht, vezels en vooral suikers. Daardoor gaan vruchten in een warm en vochtig milieu, zoals de maag, snel gisten. Gevolg: een opgeblazen, gespannen, winderig gevoel. Als fruit op een volle maag gegeten wordt, moet het wachten tot de rest van de maaltijd is verteerd en krijgt het dus volop de tijd om te gaan gisten. In een nuchtere maag begint de vertering direct en dat verloopt snel.Wacht daarom minstens 20 minuten na het eten van fruit voordat u iets anders gaat eten. Wilt u toch fruit als nagerecht? Kies dan voor gebakken, gekookte of gestoofde vruchten, die gisten minder snel.

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.