Vermijd transvetten

Vermijd transvetten

Transvetzuren ontstaan wanneer je plantaardige olie verhardt. Deze vetzuren zijn slopers van je hart en 10 keer gevaarlijker dan verzadigde vetten. Dus uitkijken voor producten die "gehard plantaardig vet bevatten". We hebben in Nederland helaas geen labelverplichting zodat we niet kunnen zien hoeveel er, waar in zit.

De norm is nu ongeveer 1-2 gram per dag terwijl er in een Franse frietjes large (Cijfers McDonald USA) al 8 gram zit. In KFC kip zit maar liefst 15 gram. Onze margarines bevatten in de jaren 80 maar liefst 25-45% transvetzuren dus waren echte hartebrekers..... Producten van cafetaria's die nog met vetblokken bakken in plaats van vloeibare olie bevatten ook enorm veel transvetzuren. Op dit moment gebruikt slechts een kwart vloeibaar vet.

Vitamine weetjes

Vitamine weetjes

Het is ongelofelijk wat vitamines allemaal kunnen doen voor uw hersenen en uw humeur...

Wist je bijvoorbeeld de volgende dingen?

 • Hoge doseringen vitamine B6 en B12 hebben een pijnstillende werking
 • Twee theelepeltjes lecithine (ca. 15 gram) per dag kunnen het geheugen aanzienlijk verbeteren. Lecithine is een stof die bestaat uit vetzuren, fosfor en vitamine B. Lecithine is er zowel in poeder- als in korrelvorm.
 • Een extra inname van vitamine C kan helpen bij perioden van veel stress... neem een dagelijkse dosis van 1000 mg.
 • Extra hulp bij stress: een dagelijkse dosis van vitamine B-complex, ter bevordering van de stofwisseling
 • Moe, lusteloos zonder dat je daar een verklaring voor hebt? Wellicht is een tekort aan vitamine C dan de oorzaak. Het kan ook een tekort aan vitamine B6 en B12 zijn. Ook regelmatig gebruik van vitamine B5 (pantotheenzuur) kan lusteloosheid en (geestelijke) vermoeidheid verdrijven.
 • Het slikken van vitamine B12 kan helpen bij het bestrijden van depressieve gevoelens.

NB: slik nooit grote hoeveelheden vitamines op eigen houtje, maar overleg met uw huisarts of een orthomoleculair deskundige.

Retinol

Retinol

Wat is het?
Retinol, oftewel vitamine A, behoort tot de vitamines die oplossen in vet. Hierdoor kan het jaren in het lichaam worden opgeslagen.

Vitamine A heeft een gunstig effect op het immuunsysteem, op de huid (denk hierbij ook aan de behandeling van acné) en het helpt tegen nachtblindheid. Ook stimuleert het de botgroei bij kinderen. Retinol heeft tevens een positief effect op het regeneratieproces van de huid en helpt rimpels tegen te gaan.

Waar zit het in?
Voornamelijk in margarine en halvarine. Verder in haring, makreel, ansjovis en oesters.

Retinol is een populair bestanddeel van bepaalde crèmes zoals handcrèmes en anti-rimpelcrèmes.

Calcium

Calcium

Calcium zit vooral in de botten en in het gebit. Deze stof is van levensbelang voor deze twee lichaamsdelen. Samen met vitamine D en de nodige lichaamsbeweging speelt calcium een belangrijke rol bij de bestrijding van osteoporose (botontkalking).

Calcium is voornamelijk te vinden in zuivel. Kleinere hoeveelheden zitten o.a. in groente, sesamzaad en muesli.

Zelfs in nagellak en nagelverharder wordt calcium verwerkt vanwege de verstevigende eigenschappen.

Q10

Q10

Wat is het?
Q10 is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt. Het is een belangrijke antioxidant, die bescherming biedt tegen de zgn. "vrije radicalen" die bijv. kanker kunnen veroorzaken. Q10 zorgt voor een optimale productie van ATP, dit is een molecuul waarin het lichaam zijn energievoorraad opslaat.

Bovendien draagt Q10 bij aan de kwaliteit van het tandvlees.

Waar zit het in?
In eieren, makreel, sardines en varkensvlees. Voorts in noten, groenten - o.a. broccoli en spinazie, en in volkorenproducten.

Zelfs bepaalde anti-rimpelcrèmes bevatten Q10, omdat deze stof de natuurlijke celfuncties van de huid stimuleert.

Bij een gezond, gevarieerd eetpatroon krijgt u in principe voldoende Q10 binnen.
Bij o.a. hart- en vaatziekten, parodontitis, te hoge bloeddruk kan eventueel door de arts extra Q10 worden voorgeschreven.

Zink

Zink

Wat is het?
Zink is een mineraal en als zodanig zeer belangrijk voor een aantal lichaamsfuncties. Zo speelt zink een rol bij de versterking van het immuunsysteem, het functioneren van ons gezichtsvermogen, onze reuk en smaak.

Zink is essentieel voor het groeiproces van kinderen. Tevens bevordert dit mineraal de vruchtbaarheid bij mannen.

Waar zit het in?
Vooral in rund- en lamsvlees, kalfslever, oesters, krab (uit blik) en tarwe.

Zink heeft voorts een ontstekingsremmende eigenschap. Bij bepaalde huidproblemen als eczeem en acné wordt soms zink voorgeschreven.

Droge ogen en nagelproblemen

Droge ogen en nagelproblemen

Last van droge of geirriteerde ogen? Wellicht hebt u een tekort aan vitamine A!

Nagelproblemen, zoals afbrokkelen of trage groei?
Wellicht hebt u tekort aan eiwitten, zink en vitamine A en C.

Blessures

Blessures

Top-5 van sporten met de meeste acute blessures in een sportseizoen

 1. veldvoetbal
 2. volleybal
 3. turnen/gymnastiek
 4. zaalvoetbal
 5. veldhockey

Top-5 van meest voorkomende acute blessures

 1. kneuzing/verstuiking enkel
 2. knieblessure
 3. kneuzing borstkast/rug/buik
 4. kneuzing/verstuiking hand
 5. kneuzing/verstuiking schouder/arm/pols
Koffie

Koffie

Over dit onderwerp hebben we al veel geschreven. Maar deze tip willen we je toch ook niet onthouden: koffie blijkt ook een uitstekende "geurvreter" te zijn....

Ter bestrijding en voorkoming van penetrante geurtjes van bijv. vis, schimmelkaas of knoflook in de koelkast of vriezer, kun je een gebruikte koffiepad in een schaaltje of op een schoteltje in de koelkast zetten. Die absorbeert de vieze luchtjes en maakt dat de koelkast of vriezer weer neutraal ruikt. De pads na maximaal 14 dagen verwisselen.

Je schijnt dit ook te kunnen doen met versgemalen koffie, maar ja... die drink je misschien liever zelf op. Kun je altijd nog het gebruikte filterzakje daarna in de koelkast zetten!

Kaneel

Kaneel

Kaneel heeft een gunstige invloed op onze suikerspiegel. Strooi dus kwistig met dit goedje, bijvoorbeeld op je cappucino, in je vla of andere toetjes, op een appel uit de oven...

Er zijn zelfs kaneelcapsules, te koop bij drogist of reformzaak. Ze kunnen helpen om je suikerspiegel te reguleren, als je verslaafd bent aan zoetigheid en/of last hebt van hypoglykaemie (een te lage suikerspiegel).

Maar wist je dat je kaneel ook uitstekend kunt inzetten in de strijd tegen mieren in je huis en je keukenkastjes?
gewoon wat kaneelpoeder strooien op een schoteltje of een stukje keukenpapier en in je kastjes leggen. ook wat kaneel strooien bij de buitendeur en op andere strategische plekken en.... je hebt een (bijna) miervrije zomer!

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.