Soorten volkorenbrood

Soorten volkorenbrood

Nadat we het eerder al over broodbeleg gehad hebben, gaan we het vandaag maar eens hebben over brood zelf. Vaak hoor je verhalen dat je van brood dik wordt. Dit is absoluut niet waar (in het geval van volkorenbroden)! In dit artikel worden verschillende soorten brood besproken… witte en normale bruine broden laten we buiten beschouwing omdat dit een gezondheidssite is!

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel. Hierbij wordt de hele tarwekorrel gebruikt; het meel bevat fijngemalen kiemen en zemelen. Ook bevat volkorenmeel vaak nog hele of gebroken tarwekorrels. Volkorenbrood bevat meer B-vitaminen, mineralen (ijzer, jodium) en vezels dan bruinbrood. Door de vezels verteert het brood langzaam en houdt het je bloedsuikerspiegel constant.

Allinson volkoren

Allinsonbrood is genoemd naar dr. J.R. Allinson, de "uitvinder" van dit brood. De ingrediënten zijn 100% volkorenmeel, water, zout en gist. Bij de bereiding van Allinson wordt meer water toegevoegd dan bij gewoon volkorenbrood. Hierdoor ontstaat een mals, stevig en compact brood. Het brood bevat geen tot weinig vet en met het hoge gehalte aan voedingsvezels is dit brood bij uitermate geschikt als je wilt afvallen.

Boerenvolkoren

Boerenvolkorenbrood is gemaakt van 70% volkorenmeel en 30% gebroken tarwekorrels waaraan 20% hele gepofte tarwekorrels is toegevoegd.

Supervolkoren

Supervolkorenbrood is gemaakt van 100% gebroken tarwekorrels. Het brood heeft een vastere structuur waardoor het iets zwaarder is dan normaal volkorenbrood.

Fijn volkoren

Fijn volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel. Het wordt ter versiering voorzien van zemelen.

Grof volkoren

Dit brood is gemaakt van 70% volkorenmeel en 30% gebroken tarwekorrels (de korrel is op een grove steen gemalen). Het brood is versierd d.m.v. geplette havervlokken.

Zonnepit volkoren

Dit brood is gemaakt van een deeg van 70% volkorenmeel en 30% gebroken tarwekorrels waaraan 20% zonnebloempitten is toegevoegd. Het brood is versierd met zonnebloempitten.

Vloerbrood / Grof Volkoren

Dit brood is gemaakt van 70% volkorenmeel en 30% gebroken tarwekorrels (de korrel is op een grove steen gemalen) en is op de vloer van de oven gebakken.

Toegevoegd op: 16-04-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Sander schreef:

Ik ben sinds 2 weken gestopt met roken! Nu heb ik wel de behoefte om meer te eten. Als alternatief kies ik dan ook volkoren brood, ik eet er zo'n 6 gemiddeld per avond, de ene keer met kipfilet de andere keer met pindakaas of pasta ofzo. Mijn vraag is? Kan ik hier nou dik van worden? eet ik niet teveel brood? Naast het brood eten, drink ik voornamelijk water, of iets low calorieën

# 24/01/2009

Gijs schreef:

ik eet elke avond 4 hamburgers speciaal op fijn volkorenbrood ik val af is dat wel goed

# 04/06/2010

Hassan schreef:

Ik eet elke avond 2 besneden piemels op volkorenbrood is dit wel goed?

# 21/07/2011

Nassah schreef:

Hassan, maar natuurlijk wat een vraag.

# 02/08/2012

henk schreef:

Ik gebruik om gezondheid reden alleen allison brood,dat is en voorlopig niet verkrijbaar van wegen Brand in de fabriek,maar wat moet ik nu ,ik hebt brood voorschreven van mijn diëtiste,

# 02/12/2017

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.