Nee zeggen - deel 1

Nee zeggen - deel 1

We hebben het er al eerder zijdelings over gehad in andere artikelen, maar vandaag gaan we er eens dieper op in. Ben jij ook zo'n "pleaser" en wil je het iedereen naar de zin maken? Geef jij vaak voor de lieve vrede maar toe, ook al wil je iets eigenlijk helemaal niet? Is het al zo erg, dat je meestal gewoon op de automatische piloot al "ja" zegt als men je om een gunst vraagt, terwijl vrijwel onmiddellijk daarna alles in jou schreeuwt: "nee, dat wil ik niet", terwijl je overal in je lijf weerstand voelt? Dan is het de hoogste tijd voor een stoomcursus nee-zeggen! Want geloof ons: iedereen kan leren om meer voor zichzelf te kiezen en op te komen.

Laten we eerlijk zijn: als je dit gedrag al je hele leven vertoont, dan weten de mensen om je heen niet beter of jij bent heel flexibel; jij doet het wel even, terwijl niemand anders het wil en het dan ook gewoon weigert. Dus komen ze al heel snel bij jou met hun verzoeken. Ook dingen uitlenen, moelijke dingen uitzoeken, je doet het allemaal, want je wil - bewust of onbewust - mensen gunstig stemmen en bevestiging van ze hebben. En je bent verdrietig, geschokt en/of teleurgesteld als men je na afloop niet eens uitbundig bedankt, want je hebt er heel veel tijd, moeite en energie in gestopt... terwijl degene voor wie je dat gedaan hebt, 't eigenlijk doodgewoon vindt dat je dat gedaan hebt en er niet eens meer bij stilstaat hoeveel werk het eigenlijk is. Zij hebben het afgeschoven en zijn allang bezig met de dingen die ze wél willen en veel belangrijker vinden. Jij zult waarschijnlijk nooit of in ieder geval zelden hardop zeggen dat je iets niet kunt, want dat is je eer te na.

Hoogste tijd om het roer om te gooien, want ook jij hebt andere dingen te doen. En vanaf nu staat als nummer 1 op je prioriteitenlijst: JIJ! Je gaat je vanaf nu nooit meer als voetveeg laten behandelen. Vooral vrouwen hebben de neiging om die houding aan te nemen, maar blijkbaar gebruikt een groot deel daarvan toch weer andere vrouwen (en mannen uiteraard!) om dingen naar af te schuiven...

In de komende dagen gaan we uitgebreid in op de verschillende aspecten van het "pleasen" en vooral op het afleren daarvan!

We gaan eerst eens kijken of - en in hoeverre - jij je als voetveeg laat gebruiken. Beantwoord de volgende vragen en beweringen eens voor jezelf met JA (mee eens) of NEE (niet mee eens).

 1. Ik lieg over mijn gevoelens als de waarheid kwetsend kan zijn voor iemand.
 2. Ik wil dat mensen aanvoelen wanneer ik aan mijn tax zit, / er niets meer bij kan hebben, zonder dat ik dat hoef te zeggen.
 3. Ik klap dicht als mij gevraagd wordt wat ik wil, leuk vind of denk.
 4. Mijn lijstje met "te doen" bevat dingen die ik niet hoef te doen en dingen die ik niet wil doen.
 5. Ik eet, huil, drink of rook als ik kwaad ben.
 6. Ik voel me soms helemaal leeggezogen, wat ik weer afreageer op de geliefden om mij heen en waarvan ik dan later weer veel spijt heb.
 7. Het idee dat iemand me niet zou mogen of afwijzen is heel bedreigend voor mij.
 8. Ik voel me heel nobel als ik mijn eigen behoeften, noden of wensen opzij zet om het anderen naar de zin te maken.
 9. Ik voel weerstand als ik dingen voor anderen doe.
 10. Ik beklaag me over de eisen en wensen van anderen als zij er niet bij zijn.

En hier is de harde waarheid:

 1. Als je op één van deze stellingen JA geantwoord hebt, ga dan werken aan dat desbetreffende item.
 2. Heb je op vier of meer stellingen JA geantwoord, dan ben je definitief een pleaser / voetveeg en dan is het de hoogste tijd om NEE te leren zeggen.

Meer hierover in het volgende deel, dus blijf de site bezoeken!

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 19-02-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.