Zijn kleurstoffen schadelijk voor de gezondheid?

Zijn kleurstoffen schadelijk voor de gezondheid?

Wanneer je de etiketten op voedingsmiddelen leest, zie je naast de hoeveelheid koolhydraten, vetten etc., ook allerlei E-nummer staan. Dit deze geven o.a. kleur en smaakstoffen aan, maar vrijwel niemand weet ook wat ze betekenen. Kleurstoffen zijn vooral voor kinderen schadelijk. Ze worden er hyperactief en vervelend van. Ook voor volwassenen kunnen kleurstoffen slecht voor de gezondheid zijn.

De Engelse Food Standards Agency (FSA), adviseert ouders hun kinderen minder kleurstoffen te laten eten. Van de diverse toegevoegde kunstmatige kleurtjes in lollies, pudding en frisdrank wordt het merendeel namelijk hyperactief. Dit blijkt uit een nieuwe onderzoek op dit gebied.

Er waren al eerder aanwijzigen dat kinderen gedragsproblemen zouden krijgen door kleurstoffen in voedingsmiddelen. Zo zou één op de vier kinderen woedeaanvallen krijgen door de toevoegingen in voedingsmiddelen. De FSA wilde geen paniek zaaien en heeft nu zelf een onderzoek gedaan met 300 kinderen die verschillende frisdranken kregen. In een drankje zaten zeer veel kleurstoffen en andere toevoegingen. In een ander drankje zaten net zoveel toevoegingen als kinderen normaal per dag binnenkrijgen. In een derde drankje zaten helemaal geen toevoegingen. Van het eerste drankje werden alle kinderen hyperactief, van het tweede drankje werd een groot aantal kinderen vervelend.

Als een kind de eerste tekenen van ADHD vertoont, kan minder snoep en frisdrank dus goed voor ze zijn. Maar bij zware vormen van ADHD zal dit waarschijnlijk minder effect hebben.

Een school in Worcestershire in Engeland weerde vanaf 2002 zoveel mogelijk toevoegingen uit het schooleten. De leraren merkten dat de kinderen rustiger zijn en zich beter kunnen concentreren.

Ook voor volwassenen is het waarschijnlijk beter om op de E-nummers te letten. Deze zomer kwam een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat kleurstoffen in sommige worsten kanker kunnen veroorzaken. De kleurstof E-128 of Red 2G wordt in het lichaam omgezet in de vettige substantie aniline. Proefdieren die met aniline worden ingespoten, ontwikkelen tumoren.

Vooral frisdranken, ijs en snoepjes bevatten kleurstoffen. Maar ook eten uit blik en potjes, chips en sauzen en kant- en klaar maaltijden zitten vol met E-nummers. Maaltijden uit het koelvak hebben meer toevoegingen dan diepvriesmaaltijden. De beste manier om kleurstoffen en andere stoffen met E-nummers te ontwijken is zoveel mogelijk verse producten te gebruiken en niet te snoepen.

Toegevoegd op: 08-09-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

peertje schreef:

mijn zoontje van 8 heeft hier behoorlijk last van, (niet alleen hyperactief en vervelend, maar ook 's avonds niet kunnen inslapen), maar heeft deze reactie ook op chocolade(/cacao)producten. we moeten echt alle verpakkingen nakijken in de winkel. je staat er versteld van in hoeveel producten kleurstoffen en smaakversterkers (ook een boosdoener) zitten.kaas, gewone koekjes, tandpasta, bouillon, jam, yoghurtdrink, ...

# 14/09/2007

Jamilla schreef:

Een tip voor peertje: koop bovenstaande producten bij de natuurwinkel! Dit bevalt ons geweldig. Het is iets duurder dan in de gewone supermarkt maar door de hogere voedingswaarde kun je er ook spaarzamer mee zijn.

# 17/09/2007

jazzy schreef:

Ik ben allergisch aan kleurstof, ik krijg er namelijk migraine van. Gelukkig hebben jullie Nederlanders héél lekkere snoep (en natuurlijk ook andere dingen) met natuurlijke kleurstof. In België vind je dit zelden!

# 30/05/2008

Piet schreef:

Ja ik heb er ook last van als ik het weer moet presenteren en dan weet ik niet meer zo goed wat ik moet zeggen en uit hyperactiefheid zeg ik altijd ot mohn.

# 25/11/2008

Jos schreef:

Dit artikeltje is behoorlijk kort door de bocht. De nodige E-nummers zijn gewoon natuurlijke kleurstoffen (mogen niet eens chemisch gemaakt zijn), zoals alle E-16x-nummers. En bijvoorbeeld E-140 is gewoon groen uit bladeren (chlorophyl). Als je informatie geeft, doe het dan goed en niet half; op veel plekken op het web kun je gewoon een lijstje krijgen. Het zou bijvoorbeeld zinvol zijn om hier even de E-nummers op te nemen die wél natuurlijk zijn...

# 26/07/2009

wendy schreef:

ik heb aniline allergie kan iemand mij helpen

# 17/11/2009

kutsletjedrenthe schreef:

Ik heb hier meestal ook last van. als ik aan het BBQ ben en wat alchol op heb begin ik altijd hyper te doen en ga ik piet paulusma nadoen. Is egt lachen maar voor mij vrienden best vervelend.

# 30/11/2009

Linda schreef:

Mijn zoon reageert vreselijk op kleurstoffen en conserveringsmiddelen! En wat Jos betreft, jij bent pas kort door de bocht!! Ik weet wat de gevolgen zijn van deze bende en hoop dat het gauw verboden wordt!!

# 07/09/2011

Iemand schreef:

.

# 04/01/2016

Rene schreef:

Jos schreef: Dit artikeltje is behoorlijk kort door de bocht. De nodige E-nummers zijn gewoon natuurlijke kleurstoffen (mogen niet eens chemisch gemaakt zijn), zoals alle E-16x-nummers. En bijvoorbeeld E-140 is gewoon groen uit bladeren (chlorophyl). Als je informatie geeft, doe het dan goed en niet half; op veel plekken op het web kun je gewoon een lijstje krijgen. Het zou bijvoorbeeld zinvol zijn om hier even de E-nummers op te nemen die wél natuurlijk zijn... # 26/07/2009 ik wil hier wel aan toevoegen dat veel kleurstoffen wel daadwerkelijk schadelijk zijn. bijvoorbeeld de rode kleurstof (E120) welke afkomstig is van een luis. op verpakkingen kunnen ze wel zeggen dat het "natuurlijke kleurstoffen bevat" echter zit niet iedereen op beestjes te wachten vandaar die benaming. als je dan bijvoorbeeld vruchtenhagel er bij pakt waar veel kleurstoffen in zitten en voor de rest 99% suiker is. deze is overigens aangetoond dat kinderen hier ernstige gedragsproblemen door krijgen. weet wat je eet

# 20/01/2016

Rene schreef:

als aanvulling voor bovenstaande bericht. De Cochenilleluis (Dactylopius coccus), afkomstig uit Zuid-Amerika en Mexico wordt gekweekt om zijn karmijnrode kleurstof. De luis is als parasiet te vinden op de schijven van Opuntia. Het pigment wordt vooral uit de eitjes en in mindere mate uit het bloed van de schildluis gewonnen. Kort voordat de luizen eitjes leggen, worden ze handmatig van de cactus afgeschept. Vervolgens worden de luizen gedood. De kleurstof wordt verkregen nadat ze gedroogd, gemalen en gefilterd zijn. De kleurvastheid wordt verkregen door toevoegingen van tin of aluin. Een hoge dosis is giftig, de acceptabele dagelijkse inname bedraagt 5 mg/kg lichaamsgewicht. Voedingsmiddelen waar karmijn in zit zijn op de ingrediëntenlijst voorzien van de melding E120.

# 20/01/2016

polietie diest schreef:

klopt allemaal niet

# 04/10/2016

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.