Overgewicht bij kinderen

Overgewicht bij kinderen

Vandaag eens bijzondere aandacht voor de kleintjes. Want overgewicht komt beslist niet alleen bij volwassenen voor; ook onder kinderen neemt dit verschijnsel epidemische vormen aan. Wist je, dat in ons land 15 tot 25% van de kinderen overgewicht heeft en dat dit aantal met rasse schreden hoger wordt? Tijd om de noodklok eens te luiden en te kijken wat we daar NU aan kunnen veranderen.

Op zich is het natuurlijk niet zo moeilijk om vast te stellen wat in het algemeen de oorzaken zijn van dit overgewicht: meestal een combinatie van factoren, zoals:

  • te weinig beweging (grotere kinderen hangen op de bank, kijken tv of zitten eindeloos achter de computer en kleine kinderen zitten veel meer en tot op latere leeftijd dan dertig jaar geleden in de buggy)
  • teveel zogenaamde "snelle koolhydraten" door het veelvuldig nuttigen van suiker, frisdranken, koek, snoep en kant-en-klaarvoedsel.
  • teveel tussendoortjes in de vorm van snacks.

Uit onderzoek is gebleken, dat de porties per maaltijd in de afgelopen twintig jaar ruim twee keer zo groot zijn geworden. Van alle energie die kinderen binnenkrijgen op een dag, meer dan 30 procent afkomstig is uit tussendoortjes! Bovendien wordt vaak het ontbijt overgeslagen.

Dit alles lezend, zullen we tot de confronterende conclusie moeten komen dat wij als ouders verantwoordelijk zijn voor deze ontwikkelingen. Natuurlijk, de maatschappij en samenleving zijn veranderd. We gaan in de komende tijd aandacht besteden aan gezonde voeding voor kinderen.

Blijf dus onze artikelen lezen en help mee om deze schrikbarende ontwikkelingen te stoppen en het tij te keren.

Wilt u checken of uw kind een gezond gewicht heeft? Check dan de Body Mass Index van uw kind .

Toegevoegd op: 06-09-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Lola schreef:

...

# 10/05/2016

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.