Toch nog even over alcohol...

Toch nog even over alcohol...

In deze tijd hebben we weer heel wat te vieren. Voor velen hoort daar alcohol bij, hoewel "gezellig" en "alcohol" absoluut niets met elkaar te maken hebben; "gezellig" gaat om de sfeer, de uitstraling; de personen zelf, en dat kan net zo goed met een non-alcoholisch drankje. Sterker nog... het is absoluut niet afhankelijk van eten of drinken.

Maar vooral met kerst is het nu eenmaal traditie dat we met z'n allen om de tafel gaan zitten. En een aperitiefje nemen: sherry, borreltje, longdrink, feestelijke cocktail.... En later op de avond koffie met misschien een likeurtje. En nog later op de avond een "slaapmutsje".

Met oud & nieuw is het helemaal prijs: laatste dag van het jaar... eind van de middag vast een beetje "indrinken"... een lange, lange avond en ochtend... wijn, en "natuurlijk" champagne; daarna misschien nog naar het café, "paar biertjes"...

We hebben er al vaker over geschreven, maar rond deze tijd kunnen we het niet laten om toch nog even de feiten op een rijtje te zetten. Begrijp ons goed, wij misgunnen niemand z'n wijntje of glaasje champagne, maar hou het gezellig. Je lichaam (en geest!) zullen je de volgende dag(en) dankbaar zijn. En sta toch weer eens even stil bij de gevolgen van heftige drinkpartijen; zie hieronder.

Recente onderzoeken tonen aan dat niet alleen vrouwen en jongeren steeds meer alcohol gaan drinken; ook de gematigde drinkers hebben steeds vaker de neiging om 's avonds en in het weekend lekker op de bank te ploffen met een fles wijn. Deze ontwikkelingen zijn reden tot ongerustheid. Dus, met de feestdagen zeer nabij, is het goed om je eens af te vragen: hoe weet ik van mezelf of van anderen wanneer de limiet is bereikt; wanneer er meer gedronken wordt dan gezond is voor een mens?

Laten we eens stilstaan bij wat er binnen in ons gebeurt als we alcohol binnenkrijgen.

Zodra we gaan drinken (en dan hebben we het dus over alcoholische dranken), begint onze maag alcohol te absorberen. Daarom is het dat drinken op een lege maag zo'n heftig effect heeft. Ook stijgt het alcoholpromillage in ons bloed sneller als we uitgedroogd zijn (te weinig water of ander vocht tot ons genomen hebben). Het duurt niet lang voor alcohol (soms positief; meestal negatief) inwerkt op onze hersenen: kleine hoeveelheden alcohol maken ons vaak meer ontspannen, waardoor we net die dingen durven te zeggen of doen die we anders niet zouden durven, of waardoor we gewoon net even wat relaxter kunnen zijn en daar hadden we nou net behoefte aan. Grotere hoeveelheden onderdrukken bepaalde hersenfuncties; beïnvloeden ons beoordelingsvermogen en kunnen deels leiden tot coma of dood.

Het zogenaamde "comadrinken" neemt onder jongeren verontrustende vormen aan!

Als we veel gedronken hebben, dan zullen we de negatieve gevolgen ervaren; de zogenaamde kater.

Buitenissig veel drinken beschadigt de lever; schade door alcohol is de meest voorkomende reden voor levertransplantaties.

Hartkwalen en beroertes komen ook vaker voor bij mensen die vaak en veel alcohol gebruiken.

Voorts maakt alcohol ons tot gevaarlijke weggebruikers; leidt veelvuldig alcoholgebruik vaak tot problemen op het gebied van relatie, werk en financiën en kan het leiden tot agressie.

Een milliliter alcohol levert 7 (kilo) calorieën op. Dat is bijna evenveel als een gram vet (9 kcal). Daarom word je van veel alcohol ook snel dik. Wanneer je alcohol bij een flinke maaltijd drinkt, heb je bijna garantie dat je in gewicht aankomt. Waneer je alcohol drinkt vlak voor het slapen gaan, wordt dit ook niet meer verbrand, maar tot vet verwerkt.

En last but not least: het kan ook schade toebrengen aan ons geestelijk welzijn en de libido.

Daarentegen...

.... is een glaasje rode wijn per dag bepaald niet verkeerd; rode wijn bevat antioxidanten en andere bestanddelen waarmee we de kans op het krijgen van o.a. een hartaanval, osteoporose, dementie kunnen verkleinen. Statistieken tonen aan dat geheelonthouders minder gezond zijn dan mensen die 1 tot 2 glaasjes per dag drinken.

Maar, de verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat mensen die bescheiden hoeveelheden rode wijn drinken, een gezondere leefstijl hebben, of dat mensen met bepaalde medische aandoeningen alcohol vermijden; hetzij uit vrije wil, hetzij op medisch advies (wellicht i.v.m. medicijngebruik).

Hoe dan ook; de slotsom is dat het waarschijnlijk "goed" voor ons is (volgens de meest recente onderzoeken) om 1 of 2 glaasjes wijn te drinken, maar maat houden is hierbij echt het sleutelwoord. En wees gerust: samen een flesje wijn delen thuis, wil absoluut nog niet zeggen dat je een alcoholist bent!

Dus: Cheers, op fijne kerstdagen en een feestelijke jaarwisseling in goede gezondheid!

Wat zijn de gevolgen van alcohol voor overgewicht

Toegevoegd op: 17-12-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

bla schreef:

bla

# 31/01/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.