Diabetes type 2

Diabetes type 2

In het kader van de Wereld Diabetes Dag, op 14 november 2007, wijden we vandaag een artikel aan diabetes type 2.

Attentie: cholesterol!

Veel mensen die de ziekte diabetes type 2 hebben, kampen ook met een verhoogd cholesterol.
Je kunt hier zelf iets aan doen, door alert te worden op je eetpatroon.

Diabetespatiënten krijgen medicijnen en/of insuline. En daarnaast ook vaak een dieetadvies. Voor deze mensen is het van groot belang dat ze letten op het gebruik van koolhydraten.

Vroeger lag de nadruk in het dieet op het vermijden van suiker, maar de laatste jaren is deze nadruk verschoven naar het juiste gebruik van vet. Dat wil zeggen: het vermijden van verzadigde vetten. Dit is vooral essentieel bij diabetes type 2. Deze vorm van diabetes komt onrustbarend vaak voor tegenwoordig, als gevolg van het toenemend aantal mensen met overgewicht.

Diverse recente studies hebben uitgewezen dat diabetes type 2 veelal samengaat met een te hoog slecht cholesterolgehalte (LDL) en een te laag goed cholesterolgehalte (HDL). Dit slechte cholesterol is juist voor deze categorie mensen extra schadelijk, vanwege het feit dat bij diabetes de vaatwanden gevoeliger zijn voor vet.

Het vet dat zich in het bloed bevindt kan hierdoor makkelijker in de vaatwand worden opgenomen. En dit is er weer de oorzaak van dat diabetespatiënten een vergrote kans hebben op hart- en vaatziekten; ook zonder hoog cholesterol. De combinatie diabetes plus te hoog cholesterol is nog eens extra ongezond. Deze situatie dient dus voorkomen te worden!

Wij hebben in het verleden ook reeds aandacht besteed aan het onderwerp "cholesterol", maar in het kader van de Wereld Diabetes Dag gaan we er hierbij nog een keer uitgebreid op in.

Cholesterol is een stof waar het lichaam behoefte aan heeft, zij het in beperkte mate. We halen cholesterol uit onze voeding, maar ons lichaam - de lever in dit geval - maakt zelf ook constant cholesterol aan, in kleine hoeveelheden. Het teveel aan cholesterol komt in ons bloed terecht, dat daardoor plakkerig en vetter wordt. Hierdoor kunnen de aderen beschadigen of dichtslibben. En bloedvaten die te ver dicht raken, geven een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Slecht cholesterol (LDL) hoopt zich op in de anderen. Daarom is voedsel met verzadigd of gehard vet zo ongezond. Het goede cholesterol (HDL) heeft tot taak om het teveel aan vet uit het bloed te verwijderen.
Voeding met onverzadigde vetten bevat veel HDL en heeft daarom een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Het moge duidelijk zijn dat het LDL-gehalte in ons cholesterol zo laag mogelijk moet zijn.

Ons bloed bevat - naast cholesterol - nog andere stoffen, zoals triglyceriden, die de eigenschap hebben om het bloed vet te maken. Hoe meer van deze vette stoffen in het bloed, hoe hoger het slechte cholesterol. Voedingspatroon en aanleg bepalen de hoeveelheid triglyceriden in ons bloed.

Cholesterol en triglyceriden samen worden de lipiden genoemd. Bij mensen met diabetes komen vaak afwijkingen in de hoeveelheid vetten in het bloed voor.
Studies hebben uitgewezen dat cholesterolverlaging uiterst belangrijk is voor mensen met diabetes type 2.

Een diabetespatiënt moet altijd al goed de voedingsgewoonten in de gaten houden om de bloedsuikerspiegel op een goed niveau te houden. Dat betekent ook dat gelet moet worden op de hoeveelheid koolhydraten in het eten. Ook is het belangrijk dat deze koolhydraten per dag verspreid worden over de diverse maaltijden. Omdat men toch al alert dient te zijn op de voeding, kan beter ook meteen het vetverbruik onder de loep genomen worden: verzadigde vetten vermijden; deze zijn ongezonde dikmakers. En overgewicht zorgt weer voor problemen met de insuline en de opname van glucose in de cellen. Hoe meer overgewicht, hoe meer problemen om dat gebied.

Lees meer over verzadigde en onverzadigde vetten.

Toegevoegd op: 14-11-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.