De prijs die je betaalt voor niet bewegen

De prijs die je betaalt voor niet bewegen

Van top tot teen wordt ons lichaam door lichaamsbeweging gestimuleerd om optimaal te functioneren. Wanneer je niet actief bent, heeft dit invloed op al je systemen, tot op cellulair niveau toe. Beweging stimuleert de aanmaak van mitochondriën, die ervoor zorgen dat we meer energie in ons lichaam hebben. Als je niet voldoende beweegt, heeft het ook effect op de manier van ouder worden. Het goede nieuws is dat je nooit te oud bent om te beginnen. Zelfs als je ouder bent dan negentig jaar heb je er nog baat bij. Hieronder vind je tien zaken die betrekking hebben op niet bewegen.

Diabetes: inactiviteit maakt ons lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit kan weer leiden tot het ontstaan van diabetes. Door te bewegen, kunnen we dit proces omkeren. Uit een onderzoek, waaraan meer dan 50.000 verpleegkundigen meededen, kwam naar voren dat wanneer je elke dag 2 uur tv kijkt, de kans op diabetes met 14 procent stijgt; elke 2 uur zittend werk doen verhoogt de kans met 7 procent. 1 uur bewegen verlaagt de kans op diabetes met 34 procent. Mensen die een hoog bloedsuikergehalte hebben, verlagen hun kans op diabetes met 58 procent als ze 2,5 uur per dag aerobicoefeningen doen. Inactiviteit leidt ook tot hart- en vaatziekten en toename van gewicht. 

Kanker: fysiek actieve mensen hebben 30 à 40 procent minder kans op colonkanker, dan mensen die niets doen. Dit is mogelijk doordat beweging het immuunsysteem versterkt. 30 tot 60 minuten bewegen per dag schijnt ideaal te zijn.

De hersenen: mensen die bewegen, zijn minder vatbaar voor dementie. Hoe meer je beweegt, hoe minder kans je maakt op aftakeling van de hersenen, Alzheimer uitgezonderd.

Je Hart: elk jaar krijgen zo’n 1,2 miljoen Amerikanen een hartaanval. Regelmatig bewegen, verhoogt de goede cholesterol (HDL) en maakt de bloedvaten flexibeler. Bij vrouwen zou elke dag een halfuur lopen de kans op hartziekte al met 50 procent verminderen. Mensen die al een hartziekte hebben, verlagen door lichaamsbeweging hun kans op vroegtijdig sterven met meer dan 35 procent.

Hersenbloeding: met bewegen verminder je je kans op een beroerte met meer dan 25 procent. Dat komt door de verlaging van je bloeddruk en het verbeteren van je HDL. Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor een beroerte.

 

Spieren: als je niet beweegt, kwijnen de spieren weg (dit noemt men spieratrofie) en worden dan na verloop van tijd vervangen door vet. Spieratrofie begint bij mannen rond de vijftig en bij vrouwen rond de veertig jaar zichtbaar te worden. Elke tien jaar daarna verlies je 6 procent spiermassa en 10 tot 15 procent kracht. Je kunt dit proces op elke leeftijd weer omkeren door spierversterkende oefeningen. Sterke spieren zijn belangrijk als je ouder wordt, zodat je geen fracturen krijgt of je evenwicht verliest. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, verhoog je de kans om tot op hoge leeftijd energiek en onafhankelijk te blijven.

Botten: osteoporose veroorzaakt in Amerika meer dan 1,5 miljoen fracturen. Botten hebben beweging nodig om sterk te blijven, ze moeten worden belast. Oefenen met gewichten is hier heel goed voor. Een wandeling, maar dan wel stevig doorlopen is erg goed.

Mentale Fitness: hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans op depressie. Ook als je depressief bent, helpt het om te gaan bewegen. 180 Minuten per week lichaamsbeweging is net zo effectief als het gebruik van antidepressiva.

Gewicht: de kans op overgewicht is 68 procent hoger bij vrouwen die 20-40 uur per week tv-kijken. Daartegenover staat dat elke dag een uur stevig wandelen de kans op overgewicht vermindert met 24 procent. Als je niet beweegt, zul je vroeg of laat aankomen.

Immuunsysteem: regelmatig bewegen verbetert je afweersysteem. Tenzij je het te veel doet, dan slaat het door en heb je een grotere kans op verkoudheid. Marathonlopers bijvoorbeeld hebben een grotere kans op een verkoudheid na een marathon. Wanneer je alleen in het weekeinde sport, kan dat schadelijker zijn dan wanneer je regelmatig sport.

Conclusie:
Wil je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, colonkanker verminderen, ga dan minimaal 30 minuten per dag gematigd aerobics beoefenen, zoals stevig wandelen, fietsen, joggen of zwemmen. Om gewicht te verliezen, moet je gaan voor 60 tot 90 minuten per dag. Om spieren op te bouwen moet je minimaal twee keer per week gewichtheffen, waarbij je tussen de acht en vijftien herhalingen doet.
Toegevoegd op: 05-03-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.