Cola is slecht voor de nieren

Cola is slecht voor de nieren

Het drinken van twee glazen cola per dag geeft twee keer zoveel kans op nierinsufficiëntie (onvoldoende nierwerking). De gevaren van cola liggen dus niet alleen in het hoge suikergehalte, maar ook in de hoeveelheid fosforzuur die het bevat. Cola wordt nog altijd door heel veel mensen gedronken, ondanks de vele kritiek die er op bestaat. De meest geleverde kritiek betreft het hoge suikergehalte in cola, dat gewichtstoename en diabetes bevordert.

Cola en fosforzuur

Er is dus nog een ander gevaar, namelijk het fosforzuur dat in cola zit en de drank zijn zurige smaak geeft. Bij de andere soorten frisdranken maakt men daarvoor gebruik van citroenzuur. Een hoge hoeveelheid fosforzuur zou de werking van de nieren aantasten en het ontstaan van nierstenen bevorderen. Om dit fenomeen te illustreren hebben Amerikaanse onderzoekers 500 mensen gezocht bij wie recent nierinsufficiëntie was ontdekt. Er werd gevraagd naar hun eetgewoonten en hun drankgebruik. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met die van een controlegroep. De onderzoekers stelden vast dat het risico op nierinsufficiëntie vanaf twee glazen cola verdubbelt, iets wat overigens ook geldt voor cola light. Bij de andere frisdranken werd geen enkele aanwijzing gevonden, wat het vermoeden versterkt dat de klachten wel degelijk worden veroorzaakt door fosforzuur.

Nierinsufficiëntie en fosforzuur

Nierinsufficiëntie is een ziekte die veel voorkomt. Tienduizenden Nederlanders zouden deze ziekte hebben, sommigen zelfs zonder het te weten. De aandoening is moeilijk vroegtijdig op te sporen, omdat ze erg verraderlijk is. Ze ontwikkelt zich sluipend en onopgemerkt gedurende vele jaren, tot er een onomkeerbare nierinsufficiëntie optreedt. Het is dus belangrijk om je te laten onderzoeken (een simpele bloed- en/of urinetest) als je veel cola drinkt.

Cola bij nieraandoeningen

Nu al wordt aan mensen met een nierziekte aangeraden om geen cola en andere levensmiddelen die fosforzuur bevatten, zoals vlees, te eten of drinken. Maar het kan zeker nuttig zijn om deze raadgeving uit te breiden naar andere doelgroepen. In afwachting van de resultaten van andere onderzoeken, zouden mensen met een risico op een nierziekte er goed aan doen om voorzichtig te zijn met cola en het zeker niet elke dag te drinken. In het algemeen zou iedereen die elke dag cola drinkt, met zijn huisarts moeten overleggen of er reden is voor een onderzoek naar nierinsufficiëntie.

Aantal calorieën in cola

Coca-Cola bevat 42 kilocalorieën (175,6 kJ) per 100 mL. Dat is ongeveer 95 kcal voor een groot glas (225 mL) en 63 kcal voor een klein glas (150 mL). Per 100 mL bevat Coca-Cola 10,6 g suiker.

Coca-Cola Light bevat 0.2 kcal per 100 mL.

Toegevoegd op: 11-09-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

reinier schreef:

wat een onzin allemaal zeg ben nu 32 jaar drink al me hele leven cola, eet gebak snoep hamburgers en ik heb geen grammetje vet aan mijn lijf!! moet ik wel zxeggen dat ik geen kantoorbaan heb dus veel in beweging en veel sport. dus ik blijf gewoon lekker eigenwijs genieten. adios

# 25/09/2007

th schreef:

Over 10jr praat Uwel anders!

# 25/09/2007

ROTWEILER schreef:

als je heel veel cola drinkt, kun je ook heel gauw flauw-vallen, of je wordt er heel erg depressief van, het klinkt mischien raar maar toch is het wel zo! dames en heren.

# 25/09/2007

Kia schreef:

Hoe kan je zeggen dat Cola niet slecht is? ! Ga wat meer informatie over het onderwerp lezen voor dat je praat.

# 04/12/2007

Mitchel schreef:

Echt puré onzin. Cola is net water voor mij al zo'n 10 jaar. Ik heb nog nergens last van ;) En als het volgens dit artikel slecht is? Nou ja! No Risk is No Fun!

# 11/02/2013

diamont schreef:

Maar wel lekker.. Coca cola zero een optie?

# 14/06/2008

GroundZero schreef:

vroeger had niemand het over het feit dat dit en dat slecht voor je is. Alles is zowat slecht voor je. Er zijn zoveel slechte dingen, maar weinig goede dingen voor je. Je moet wel gezond doen, maar je moet ook genieten. Je meot niet alles verpesten omdat je gezond wilt doen of meot doen.

# 16/06/2008

toon schreef:

Ik weet dat het slecht is die cola nu ben ik sinds kort nier patient geworden niet door de cola maar door een andere aandoening helaas en nu ik ditlees laat ik de cola helemaal voor wat het is Kan me nu geen verslechtering veroorloven Groet Toon

# 21/01/2013

Ap schreef:

Die hele cola bende is gewoon rotzooi! tis een algemeen bekend feit.. maar omdat het zo goed verkoopt en het een ongelofelijke voorziening aan geld naar binnen haald.. ja dan zullen we het maar ff koesteren gewoon afblijven van die bende:)

# 10/07/2008

Johan schreef:

Zeker is cola niet gezond de suiker ervan en een andere stofje. Nou even over het bespoten gedoe, veel mensen weten niet dat je net zeer ziek word van niet bespoten. Er zijn bacteriën die dan leven op de sla waar je behoorlijk ziek van kan worden mits je ze heel goed was natuurlijk. Met alles wat je eet is met zout bewerkt en met suiker. Die twee dingen zorgen ervoor dat je meer gaat drinken en meer gaat eten dus koop je meer van het product. Simpel marketing som. Veel mensen raken dus verslaafd aan bepaalde product koffie sigaretten frikadel en ga zo maar door. Dus de antwoord is zeer simpel gewoon sporten elke dag half uur ontbijt eten morgens middags een soepje of wat ever appel peer banaan en het avonds eten natuurlijk, Tegen de avond je snack en klaar. Een zeer normaal gezond ritme. Mits je natuurlijk de snack tijd niet gaat overdrijven met 3 zakken chips of zo.

# 30/07/2013

Esther schreef:

cola is verslavend vind ik het geeft me energie maar nu ik dit lees ga ik het stap voor stap verminderen en het opbouwen tot ik er van afgekikt ben.

# 27/08/2008

colaatje schreef:

Haha,weet je wat het belangrijkste is??,dat je voldoende voedingsstoffen in je donder krijgt zodat alles goed en gezond blijft,dan doen een paar glaasjes cola light er echt niks toe. Ik ben 57 jaar en kerngezond en topfit.

# 22/07/2013

marianne schreef:

cola is zeker verslavend!

# 24/11/2008

lisette schreef:

ja nu weet ik het ook niet meer hoor. ik mag van men moeder geen cola meer drinken omdat het zo slecht is. en ik probeer meer informatie erover te vinden om te kijken of ze gelijk heeft maar iedereen zegt iets anders :s

# 15/12/2008

sanne schreef:

ik word wel hyper van cola, had ik als kind al het bevat ook veel suiker daarom drink ik het niet.

# 02/02/2009

Mario schreef:

De grote vraag is wat er tegenwoordig wel nog gezond is om te eten of te drinken. Bijna alle groentes en fruit zijn bespoten met bestrijdingsmiddelen maar de vitamines die erin zitten hebben we nodig. Zelfs het water uit de kraan is "verrijkt" met chloor en andere toevoegingen vanuit de waterzuiveringscentrales. Zonder water kan het menselijk lichaam echter ook niet. Dus wat we ook doen echt de goede keuze maak je niet. Voor mezelf maak ik dan ook maar een afweging in het geheel en kies ervoor de dingen te eten en of te drinken waar ik op dat moment trek in heb. Uiteraard blijf ik daar wel nog gezond bij nadenken. En juist daarin zit voor voor mij de winst !

# 17/04/2009

havoc schreef:

ik drink ook elke dag cola maar als dat er staat dan vint ik het ook slecht

# 21/04/2009

Dr Pepper schreef:

Zoals voor bijna alles geldt: met mate kan het geen gevaar, maa ik ken inderdaad mensen die minstens 1 liter cola per dag naar binnen werken, je kunt bij jezelf wel nagaan dat dat niet goed voor je kan zijn. En zoals gezegd ontwikkelt de ziekte zich sluipend, je kan dus niet zeggen: "ik drink en eet al jaren ongezond, en kijk eens, ik leef nog steeds!!" De effecten merk je pas over vele jaren.

# 08/06/2009

Marieta schreef:

Ik ben 44, en drink al jaren iedere dag cola, omdat ik het lekker vind, maar ik begin op moment pijn te voelen in mijn onderbuik, voor en achter, dus dat laat me denken. Dus ik probeer te stoppen. De pijn voelt vooral in mijn nieren en mijn darmen. Maar voor de zekerheid ga ik naar de huisarts, voor een bloedtest.

# 18/06/2009

Imaan schreef:

Cola Light is het zelfde al Cola Zere, de mensen van die fabriek willen gewoon meer geld verdienen!

# 07/09/2009

FoXZuni schreef:

Niets is tegenwoordig nog goed voor de mens, het beste is van alles matig te genieten...alles waar te voor staat is never goed...maar je te druk blijven maken om alles wat gezond of niet gezond is in eten en drinken geeft stress enzovoorts en ook dat is niet goed voor de gezondheid...matig met alles en geniet en over tien jaar schijnt het dat het toch niet aan de cola lag maar aan de sinas...dus leer zelf bewust kiezen wat je wil in je leven en weest niet afhankelijk van alles en nog wat op internet...en laat je af en toe eens onderzoeken dat kan nooit kwaad...greetz tha FoXZuni

# 29/12/2009

Pen schreef:

En voor er weer een gezondheidsfreak schrijft: "wacht maar tot je oud bent", Ik bén oud! (72) en ik drink dagelijks Cola, ik heb overgewicht, rook en drink en KIJK alleen naar sport! Ik ben pas nog gekeurd en kerngezond!

# 25/01/2010

olga schreef:

Heb vorige week te horen gekregen dat ik galstenen heb dus die moeten er uit maar smorgens word ik steeds wakker van de pijn in mijn rug , precies daar waar mijn nieren zitten. Ik had laatst een vergadering savonds dus ik had geen cola light gedronken en smorgens had ik geen pijn. Dus gisteren de colalight laten staan en weer geen pijn. Nu dacht ik , ik ga googlen op cola en nieren en vind dit nu hier. Ik heb het gehad met cola , heb al koppijn omdat ik moet afkicken. Verschrikkelijk toch! en ik ben nog maar 40.

# 22/03/2010

bladiebla schreef:

cola is gewoon verslavend door de cafeine het geeft je energie. net als koffie. maar tis zo verdomd lekker ik drink niet een hele fles leeg per dag maar kom dicht in de buurt. kan er dus gewoon niet afblijven tsja je moet toch ergens aan dood gaan he

# 22/03/2010

Dremí schreef:

Wat boeit het! ik bedoel zorg dat je niet verslaafd raakt en drink het af en toe dan gaat het wel goed!

# 27/04/2010

Roy schreef:

Heb ik niet eens gehoord dat frisdrank je darmen of ingewanden verzuurd. Ook coca Cola heeft een geheim ingrediënt waar niemand van weet. Alleen als je er werkt of zo Kom je het te weten. Aan de andere kant kun je een keer zeuren. Dat is waar moet ik toegeven. Maar het is niet echt een glaasje gezond. En dan nog loop je een keer langs een terrasje zie je daar kinderen van 6 jaar dat drinken.dat doet je dan wel denken. Maar wat dan nog iedereen doet wat ie wil hè.

# 12/05/2010

simone schreef:

slaat nergens op, je haat tegenwoordig ook dood van deo opspuiten en bellen dus ik blijf lekker cola drinkem, stom gezeik van iedereen. geniet toch lekker van je leven ik ben pas 15 en ik ga echt niet omdat je van alles dood gaat daarmee kappen want dan kan ik helemaal kappen met eten, ik geniet van me leven en dat zouden meer mensen moeten doen inplaats van iedereen bang maken met hun stomme gezeik.

# 01/06/2010

simone schreef:

ik ben het eens met de mensen die wel lekker van hun leven kunnen geneiten trouwens, en niet alleen maar blablabla je gaat dood van alles. ik weet dat het niet goed is daar hebben jullie echt wel gelijk in dat geef ik ook toe, maar alles is slecht tegenwoordig, en je leeft maar een keer geniet ervan! ik drink, ik rook en ik drink veel cola, maar ik sport 9 uur in de week en ik ben kerngezond :) dat wilde ik nog even kwijt.

# 01/06/2010

sas schreef:

op het blikje cola zero dat ik hier nun naast me heb staan, staat toch echt wel cafeïne bij de ingrediënten genoemd. En aspartaam.

# 23/06/2010

Sacha schreef:

Cola bevat fosforzuur wat het beendergestel en het zenuwstel aantast voor kinderen is het zelfs gevaarllijk.

# 10/08/2010

iluvcoke schreef:

Ik ben echt mega verslaafd aan cola. Ik vind het net zo moeilijk om geen cola te drinken als het was om niet te roken.

# 31/08/2010

halil schreef:

ik drink me hele leven al geen cola omdat e muizen bloed in zit en het is slecht voor je tanden en ik lust het gewoon niet! adios

# 19/12/2010

michelle schreef:

mijn vriend drinkt 2x 1.5 liter per dag en mijn schoonouders zeggen ook tegen hem dat hij moet minderen met drinken maar dat doet hij niet. en hij blowt en eet maar 1 keer per dag wie kan mij raat geven ik hoop dat iemand mij kan helpen vrienderlijke groeten michelle

# 27/12/2010

jarretank schreef:

sjerbebel

# 26/09/2011

gewichtsconsulent schreef:

Dat cola niet gezond is, is wel algemeen bekend. Maar hoe slecht is cola nou eigenlijk? Fosforzuur Het drinken van twee glazen cola per dag geeft twee keer zoveel kans op nierinsufficiëntie (onvoldoende nierwerking). De gevaren van cola liggen dus niet alleen in het hoge suikergehalte, maar ook in de hoeveelheid fosforzuur die het bevat. Een hoge hoeveelheid fosforzuur zou de werking van de nieren aantasten en het ontstaan van nierstenen bevorderen. Om dit fenomeen te illustreren hebben Amerikaanse onderzoekers 500 mensen gezocht bij wie recent nierinsufficiëntie was ontdekt. Er werd gevraagd naar hun eetgewoonten en hun drankgebruik. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met die van een controlegroep. De onderzoekers stelden vast dat het risico op nierinsufficiëntie vanaf twee glazen cola verdubbelt, iets wat overigens ook geldt voor cola light. Bij de andere frisdranken werd geen enkele aanwijzing gevonden, wat het vermoeden versterkt dat de klachten wel degelijk worden veroorzaakt door fosforzuur. Botten Coca-cola is ook een ramp voor het skelet en bovendien weinig aan te raden tijdens inspanningen. Dat blijkt uit de studie van een onderzoeksteam uit Massachusetts. De auteurs toonden via een zeer grondige retrospectieve voedingsenquête aan dat er een zeer duidelijk verband bestaat tussen de consumptie van cola en de kans op botbreuken. De “hoofdschuldige” zou het fosforzuur zijn dat wordt toegevoegd om cola zijn typische pittige smaak te geven. Fosfor bevordert echter sterk het calciumverlies in de urine. Dat maakt dat, wie één blikje cola nuttigt per dag, drie keer meer risico loopt op een breuk. Suiker Cola staat er vooral bekend om dat er veel suiker in zou zitten, wat diabetes veroorzaakt en mensen dik maakt. In 1 blikje cola (0,33l) zit ongeveer 35 gram suiker. Calorieën Coca-Cola bevat 42 kilocalorieën (175,6 kJ) per 100 mL. Dat is ongeveer 95 kcal voor een groot glas (225 mL) en 63 kcal voor een klein glas (150 mL). Per 100 mL bevat Coca-Cola 10,6 g suiker. Coca-Cola Light bevat 0.2 kcal per 100 mL. pH-waarde Coca-Cola is zeer zuur, met een pH-waarde van ongeveer 2,8. Door de toevoeging van veel suiker wordt dit voor de menselijke smaak gemaskeerd. Bij diarree wordt in ontwikkelingslanden soms cola gegeven zonder koolzuur. De cola bevat alle noodzakelijke elektrolyten en suikers om de patiënt te behandelen. Normaal gesproken wordt hiervoor een oplossing ORS gegeven, maar in arme landen is dit minder beschikbaar dan cola. ORS heeft bijna dezelfde samenstelling als cola zonder koolzuur. Coca-Cola weetjes - Er zit vier tot zes keer meer cafeïne in koffie dan in cola. - Cola bestaat voor 99% uit water en suiker Coca-Cola Light Voor alle mensen die gezond willen doen is er Coca-Cola Light (Coca-Cola Zero, Pepsi Max etc.). Wat is het verschil hieraan? De suikers zijn vervangen door aspartaam: een zoetstof. De andere slechte effecten van cola blijven echter wel. Er is ook veel op internet te lezen dat aspartaam erg ongezond is, echter is dit nog nooit bewezen, behalve als er heel erg grote hoeveelheden worden ingenomen (4 liter cola of 133 zoetjes). Recentelijk zijn er veel onderzoeken naar gedaan en sommige geven toch aan dat aspartaam erg ongezond is. Cafeïne Cola bevat ongeveer 8-12 mg cafeïne per 100 ml. Dit is stukken minder dan koffie of thee. Conclusie We willen niet direct zeggen dat niemand meer cola moet gaan drinken. Er zitten gewoon veel slechte stoffen in cola, dus mijn advies is om het met mate te drinken. Het blijft natuurlijk de lekkerste frisdrank die er is! Groetjes gewichtsconsulent

# 27/09/2011

Geert Jalink schreef:

Spoel je mond met wat water, dat helpt tegen tanderosie. Fosforzuur is namelijk niet zo goed voor het gebit.

# 20/01/2012

corrina schreef:

cola 10,6 g suiker per 100ml milk&fruit 13,0 g suiker per 100ml nu jullie

# 23/03/2012

chantal schreef:

Kan je van cola uitdrogen?

# 17/11/2013

Annet schreef:

Alles is slecht als je er teveel van neemt..........drink maar eens liters sinaasappelsap daar ga je je ook niet beter van voelen!! Voor elke dag zal cola wel niet zo gezond zijn maar af en toe genieten waarom niet?

# 10/06/2012

gezonder schreef:

Cola is super slecht dit gebeurt bij drinken van een fles per dag. Heb je je wel eens afgevraagd wat Coca cola eigenlijk is? Na tien minuten… Tien theelepels suiker in een glas cola veroorzaken een verwoestende aanslag op het organisme. De enige oorzaak waardoor er niet wordt gebraakt, is het fosforzuur dat de werking van de suiker verhindert. Na twintig minuten… Vindt er een verhoging van de insulinespiegel plaats. De lever zet de suiker om in vet. Na veertig minuten… De opname van cafeïne is voltooid. De pupillen van de ogen vergroten. De bloeddruk wordt verhoogd, omdat de lever meer suiker in de bloedstroom afvoert. De adenosine receptoren worden geblokkeerd, wat slaperigheid voorkomt. Na 45 minuten… Het lichaam verhoogt de aanmaak van het dopamine hormoon, wat het genotsgevoel in de hersenen stimuleert. Dit werkt op dezelfde manier als bij heroïne. Na een uur… Fosforzuren binden zich aan calcium, magnesium en zink in het maagdarmkanaal, wat de spijsvertering overbelast. Calcium wordt in hogere mate via de urine losgelaten. Na meer dan een uur… Het urineafdrijvende effect van cola komt nu in beeld. De calcium, magnesium en zink zijn verwijderd van het organisme, die onderdeel van de botten zijn, net als natrium. Op dit moment zijn we al prikkelbaar en ingehouden. De hoeveelheid aan water in de cola is al afgevoerd via de urine. Wat zit er dan in cola? Stel jezelf eens de vraag of je eigenlijk wel weet wat voor ‘chemische cocktail’ je in je keel giet. Het actieve ingrediënt van Coca Cola is orthofosforzuur. Vanwege diens hoge zuurheidsgraad moeten de ‘stortbakken’ die hiervoor worden gebruikt worden voorzien met speciale reservoirs, die opgewassen zijn tegen dit sterk bijtende bestanddeel. Laten we eens kijken naar de ‘anatomie’ van een van de meest geadverteerde producten van Coca Cola Co. Coca Cola Light zonder cafeïne. Dit drankje bevat koolzuurhoudend water, E150D, E952, E951, E338, E330, aroma’s en E211. Koolzuurhoudend water, ofwel water met prik zet maagsecretie aan, het verhoogt de zuurgraad de maagsap en stimuleert winderigheid. Verder is het geen bronwater, maar gewoon gefilterd water. E150D - een voedselkleurstof die vergaard wordt middels de verwerking van suiker bij gespecificeerde temperaturen, met of zonder de toevoeging van chemische stoffen. In het geval van Coca Cola wordt er gebruik gemaakt van ammoniumsulfaat. E952 - natriumcyclamaat dient als vervanging van suiker. Het is een synthetisch chemische stof, heeft een zoete smaak die tweehonderd keer zoeter is dan suiker en wordt gebruikt als een kunstmatige zoetstof. In 1969 werd het verboden door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), omdat het -net als sacharine en aspartaam- kanker veroorzaakte in de urineblaas van ratten. In 1975 werd het verbod ook ingevoerd in Japan, Zuid-Korea en Singapore. In 1979 werden cyclamaten gerehabiliteerd door de World Health Organization (WHO) en werden erkend als een ‘veilige’ stof. E950- acesulfaam-K (kaliumacesulfaam), tweehonderd keer zoeter dan suiker, bevat methyl ether en belemmert de werking van het cardiovasculaire systeem. Eveneens bevat het asparaginezuur, wat een ‘opwindend’ effect kan hebben op het zenuwstelsel en in de loop van de tijd tot verslaving kan leiden. Acesulfaam wordt slecht opgelost en wordt afgeraden voor gebruik door kinderen en zwangere vrouwen. E951 - aspartaam is een suikervervanger voor diabetici die chemisch onstabiel is. Bij een verhoogde temperatuur wordt het afgebroken in methanol en fenylalanine. Methanol is erg gevaarlijk omdat vijf tot tien milliliter tot een vernietiging van de oogzenuw en tot onomkeerbare blindheid kan leiden. In warme frisdrank wordt aspartaam getransformeerd tot het kankerverwekkende formaldehyde. Voorgekomen gevallen van aspartaamvergiftiging zijn: bewusteloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, gewichtstoename, angst, geheugenverlies, wazig zicht, flauwvallen, gewrichtspijn, depressie, onvruchtbaarheid, gehoorverlies, etc. Aspartaam kan tevens aanzetten tot de volgende ziektes: hersentumoren, Multiple Sclerose, epilepsie, ziekte van Graves, chronische vermoeidheid, Alzheimer, diabetes, zwakzinnigheid en tuberculose. E338 - orthofosforzuur kan tot irritatie leiden van de huid en de ogen. Het wordt gebruikt voor de productie van fosforzurenzouten van ammoniak, natrium, calcium, aluminium en ook in organische synthese voor de productie van houtskool en filmtapes, de productie van vuurvaste materialen, keramiek, glas, mest, synthetische detergenten, medicijnen, metaalbewerking en voor de textiel en olie-industrie. Orthofosforzuur in voeding wordt gebruikt voor de productie van koolzuurhoudend water en voor de bereiding van gebak. Orthofosforzuur belemmert de opname van calcium en ijzer door het lichaam, wat tot zwakke botten en osteoporose kan leiden. Andere bijwerkingen zijn dorst en huiduitslag. E330 - citroenzuur is wijdverspreid in de natuur en wordt gebruikt door de farmaceutische en voedselindustrie. Zouten van citroenzuur (citraten) worden in de voedselindustrie gebruikt als zuren, conserveermiddelen, stabilisatoren. In het medische veld wordt het gebruikt voor het conserveren van bloed. Aroma’s - onbekende aromatische toevoegingen. E211 - natriumbenzoaat wordt gebruikt als antibacterieel en antischimmel in de productie van sommige voedselproducten als jam, fruitsappen en fruityoghurt. Het wordt niet aangeraden aan astmapatiënten en mensen met een overgevoeligheid voor aspirine. Een onderzoek, dat geleid werd door Peter Piper bij de Britse Universiteit van Sheffield, toonde aan dat de samenstelling een opmerkelijke DNA-beschadiging veroorzaakt. Volgens Piper vernietigt natriumbenzoaat niet het DNA, maar wordt het gedeactiveerd. Dit kan leiden tot cirrose en degeneratieve ziektes als Parkinson. Marketing Het komt erop neer dat ‘het geheime recept’ van Coca Cola simpelweg een reclamespel is. Welk geheim zou er moeten zijn, als het bekend is dat dit een zwakke oplossing is van cocaïne met conserveermiddelen, kleurstoffen, stabilisatoren, etc. Dat wil zeggen dat dit een gelegaliseerde cocaïneverslaving is plus puur vergif. Cola light is nog erger, vanwege de suiker vervangende aspartaam, een puur neurotoxisch vergif.

# 23/02/2015

kkkk schreef:

ja deze dingen zijn gek ik kan nooit een fucking gooede onderwerp krijgen

# 02/03/2016

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.